5 apparaten die je vakantie makkelijker maken.

Hoewel we soms wel zouden willen en zeker wanneer we met vakantie gaan is electronica niet meer uit ons leven weg te denken. Bijna alles wat we tegenwoordig doen, doen we met een apparaat. Het grootste voorbeeld daarvan zijn onze smartphones. 

Elektronica hoort nu eenmaal bij onze manier van leven.

We doen alles met onze telefoons, naast het in contact blijven met elkaar, de communicatie mogelijkheden waar de telefoon ooit voor bedacht is. Regelen we inmiddels bankzaken, betalingen, we maken er onze vakantie foto’s en video’s mee. We lezen er complete boeken op, kijken naar series en films middels apps zoals Netflix en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wel of geen smartphone gebruiken op vakantie?

Dat we bijna niet meer zonder onze telefoon kunnen is wel duidelijk. Je zou zeggen dat wanneer je op vakantie gaat je een moment neemt om jezelf los te koppelen van je smartphone. Even een smartphone detox kuur. Toch blijkt ook dit makkelijker gezegd dan gedaan. Een smartphone is immers ontzettend makkelijk om mee te navigeren naar je vakantiebestemming, mooie vakantie foto’s te maken en eventueel de tickets voor uitjes op de vakantie te kunnen bestellen.

Niet tegen verzetten, maar voor je laten werken.

Zoals je ziet is de smartphone een belangrijk onderdeel van ons leven, zelfs in de vakantie. Puur vanwege het gemak, naast het gemak van de smartphone zijn er nog een aantal apparaten die je vakantie een stuk makkelijker maken. Het beste is dan ook om je niet te verzetten tegen het gebruik van dit soort apparaten, maar ze juist voor je te laten werken en  er meer plezier door te beleven. In dit blog nemen we je mee en leggen we per apparaat uit hoe deze je vakantie makkelijker en ook leuker maakt.

Powerbank

Laten we meteen beginnen met wat mij betreft het handigste en beste apparaat voor de vakantie en voor wanneer je onderweg bent. Een powerbank lost veel problemen voor je op zonder dat je dit doorhebt. Alle andere elektronische apparaten die ik hieronder nog voor je heb vermeld zijn min of meer afhankelijk van een powerbank. Zeker op vakantie!

Met een powerbank kun je al je andere apparaten namelijk van stroom voorzien en deze opladen wanneer ze leeg zijn. Je telefoon, laptop, videocamera, tablet gaan allemaal vrij snel leeg wanneer je deze gebruikt op vakantie en dit is nu precies wanneer je de meeste kans loopt om geen stroomtoevoer (stopcontact) in de buurt te hebben. Denk aan die lange wandeling door de ardennen. Of een paar nachten in een tent op de camping.

Je zult zien dat juist wanneer je je smartphone of laptop het meest nodig hebt hij leeg is. Hier is een powerbank je redding. Zie het als een back-up voor stroom. Afhankelijk van welke powerbank je gebruikt kun je je smartphone soms wel 6 keer opladen met een volle powerbank. Daarnaast kun je met sterkere varianten ook laptops en andere apparaten opladen zoals de hieronder beschreven mifi router. In dit blog lees je nog veel meer handige powerbank tips en vind je een overzicht met de beste powerbanks.

Wifi router

De meeste mensen vinden hun smartphone het belangrijkste apparaat om mee te nemen op vakantie. Maar wat nou als je geen stabiele en sterke internetverbinding hebt. Niet elk hotel heeft een wifi netwerk waar je bijvoorbeeld mee kunt streamen. Vaak zijn deze netwerken net voldoende om alleen je mail te checken en een beetje te internetten. Of je zit net in een kamer waar het wifi bereik onvoldoende is. Om het nog niet over campings te hebben waar soms helemaal geen wifi bereik is.

Wat dat betreft is een mifi router de beste oplossing. Niet alleen omdat je zo altijd overal kunt beschikken over een sterk en snel wifi netwerk. Maar deze ook nog eens super veilig is en alleen voor jouw zodat alles wat je doet op een veilige manier gebeurt, iets dat niet vanzelfsprekend is op een gratis en openbaar netwerk waar anderen kunnen meekijken wanneer je een wachtwoord invoert. Iets dat je niet wilt en kunt beveiligen door een mifi router te gebruiken waarmee je een privé wifi netwerk kunt opzetten. Optioneel en om jouw persoonlijke beveiliging nog sterker te maken zou je een password manager kunnen gebruiken.

Om overal een sterk, snel en veilig privé wifi netwerk op te kunnen zetten. Heb je alleen een mifi router nodig en een sim kaart met databundel. Met de hierboven genoemde powerbank zou je de mifi router kunnen opladen voor nog langer gebruik en plezier ervan.

Externe Hardeschijf of USB stick

Iets minder nodig maar in specifieke gevallen ook handig is een externe hardeschijf of USB stick met voldoende capaciteit. Hoewel we steeds meer in de cloud doen (waar je een snelle internetverbinding voor nodig hebt) en de meeste laptops en smartphones genoeg schijfruimte hebben. Kan het juist in de vakantie handig zijn om een extra externe harde schijf bij je te hebben. 

Je maakt tenslotte meer foto’s en video’s dan normaal. Dit neemt veel ruimte in beslag. De kans is reëel aanwezig dat je in de vakantie over onvoldoende schijfruimte beschikt op je laptop of telefoon. Zeker wanneer je gebruik maakt van een cloudservice zoals Dropbox of Google Drive maar zonder internet zit, dan kom je voor verrassingen te staan tenzij je dit al hebt opgelost door een mifi router te gebruiken in combinatie met een powerbank.

Een ander bijkomend voordeel bij het gebruik van een externe harde schijf is dat je minder risico loopt om je vakantiefoto’s kwijt te raken. Wanneer je aan het einde van elke dag op je vakantie je foto’s op de harde schijf opslaat en deze vervolgens in een kluis of goed opgeborgen bewaart. Is deze niet onderhevig aan slijtage zoals je smartphone. Die neemt je tenslotte mee, kun je dus kwijtraken, laten vallen of hij kan om wat voor reden dan ook stuk gaan. Alles waar je een back-up van hebt ben je dan niet kwijt.

Smartphone

Deze heeft weinig uitleg nodig en is bij de bovenstaande handige apparaten vaker als voorbeeld aangehaald. Een smartphone heeft gigantisch veel voordelen en functionaliteit. De meest gangbare en gebruikte toepassingen tijdens een vakantie zijn dan ook het betalen (je financiële zaken regelen). Vakantie foto’s en video’s maken. Navigeren, locaties opzoeken. Bijvoorbeeld het gebruik van Google Maps om te zien welke leuke activiteiten en bezienswaardigheden er in de buurt zijn.

Laptop

Afhankelijk van wat voor werk je doet is de laptop misschien wel het minst essentiële apparaat om mee te nemen op vakantie. Sommige mensen kunnen niet zonder vanwege hun werk. Maar er zijn nog meer situaties waarin een laptop je vakantie makkelijker kan maken. 

Alles wat je op je telefoon wilt opzoeken op het internet kan ook op een laptop, maar dan wel met een groter scherm. Ook tijdens de vakantie kun je erg slecht weer treffen en hoe prettig is het dan wanneer je je laptop kunt gebruiken om je favoriete Netflix serie te kijken. Wanneer je veel vakantiefoto’s maakt, kun je deze op je laptop zetten of als back-up indien deze over voldoende schijfruimte beschikt maar ook om de foto’s op groot scherm te kunnen zien en eventueel te bewerken en of een selectie te maken van welke je wel wilt houden en welke niet. Dit is doorgaans op een groter laptop scherm beter te zien dan op het kleine scherm van je smartphone.

Laat elektronica voor je werken

Elektronika is een essentieel deel van ons leven geworden en van de maatschappij. We kunnen ons geen leven zonder bedenken hoewel dat er wel ooit was. Dit denkbeeld zorgt er dan ook vaak voor dat we zonder kunnen en het ons meer rust zou bieden wanneer we deze apparaten en met name onze smartphone wat vaker laten liggen. 

Het is dan ook belangrijk om duidelijke afspraken met jezelf hierin te maken. Het is geen kwestie van je telefoon wat minder vaak te pakken. Maar jezelf af te vragen waar je hem voor gaat gebruiken in plaats onnodig op bijvoorbeeld social media te zitten. Laat elektronika voor je werken want daar is het voor bedoeld.