Uitjes voor ouderen in Nederland

Hoe ouder je wordt, hoe minder vanzelfsprekend het is om een uitstapje te gaan doen. Als je slecht ter been bent of heel snel moe wordt dan kan dit demotiverend werken om een dagje erop uit te gaan. Veel ouderen kampen met deze problemen, hierdoor blijven zij vaak dicht bij huis. Echter, is het goed voor ouderen om er ook weer eens op uit te gaan. In dit artikel geven we een top 3 van uitjes voor ouderen in Nederland. 

Voorkom eenzaamheid en isolatie

Net zoals bij jongeren kunnen ouderen zich snel vervelen. Dit komt doordat zij vaak dezelfde omgeving zien en geen nieuwe of spannende dingen meemaken in het leven. Hierdoor wordt isolatie en eenzaamheid gestimuleerd. Sommige ouderen kunnen ook niet meer goed lopen waardoor ze vaak hetzelfde rondje buiten maken. Tot ze op een punt komen dat ze liever binnen willen blijven. Door regelmatig een uitje in te plannen wordt eenzaamheid en isolatie voorkomen. 

Goed voorbereid op reis gaan

Bij ouderen kan een reisje niet zo vanzelfsprekend zijn, daarom is een goede voorbereiding belangrijk. Zeker in deze tijd kan je niet zomaar meer op pad gaan zonder een mondkapje. Laat iemand daarom van tevoren mondkapjes bestellen zodat je altijd genoeg voorraad in huis hebt. Indien je van plan bent een uitstapje te maken naar een andere stad kan er een rollator of een rolstoel gehuurd worden. En ga je liever niet met het openbaar vervoer? Huur dan een speciale taxi voor ouderen. 

Ideale uitjes voor ouderen

Omdat ouderen niet zomaar overal meer kunnen komen vanwege de drukte of te weinig ruimte voor een rolstoel of rollator, hebben wij een top 3 van uitjes uitgekozen en toegelicht. 

1. Dineren in een andere stad

Elke dag dezelfde omgeving zien kan nogal saai zijn. Kies er daarom voor om eens te gaan wandelen en dineren in een andere stad. Kies eerst voor een stad die dichtbij de woonplek ligt om geen risico’s te nemen. Indien dit uitje goed is verlopen kan je steeds verder gaan. Laat een ouderen taxi je naar de stad brengen en ook weer ophalen. Bevalt het dineren in een andere stad zo goed? Dan kan je er ook voor kiezen om een keer een hotelovernachting er achteraan te plakken. Op en neer reizen kan immers erg vermoeiend zijn. 

2. Dierentuin bezoeken

Een dagje naar de dierentuin is voor iedereen een leuk uitstapje. Neem eens de kleinkinderen mee die zullen de dierentuin magisch vinden. Als je geen kleinkinderen hebt dan is het ook prima om zelf naar de dierentuin te gaan. Kies een rustige dag uit (niet in het weekend of tijdens een schoolvakantie) en geniet van de dieren.

3. Uitwaaien op de eilanden

Nederland beschikt over verschillende eilanden die een ideale plek zijn voor ouderen om even uit te waaien of om tot rust te komen. Huur voor een paar dagen een vakantiehuisje of boek een hotel en geniet van de mooie natuur op het eiland. Elk eiland beschikt over verschillende restaurants en activiteiten voor zowel jongeren als ouderen. Vooral in de vakantieperiode is er veel te zien en te doen.