Bed en Breakfast Friesland

Bed en Breakfast Friesland, wie zou hier nou niet willen overnachten? Friesland verwelkomt je met haar vele natuurgebieden, authentieke steden, musea en attracties. Daarnaast staat Friesland bekend om haar watersporten.

Vanuit een bed and breakfast in Friesland kun je direct de Friese dorpjes en stadjes aan het water bezoeken. Als je in z’n plaats een B&B tegenkomt zie je vaak de Friese vlag wapperen. Door de vele wateren in en rond Friesland heb je vaak bij de bed and breakfast de mogelijkheid voor het huren van een sloep. Een B&B in Friesland is de ideale mogelijkheid om Friesland echt te ontdekken. De mooiste gastenkamers kunt u hier in de bed and breakfast in Friesland boeken!

Welke informatie en inspiratie je tegenkomt voor je bed and breakfast in Friesland!

✓ Welke typische Friese B&B je tegenkomt

✓ Hoe het Friese landschap eruit ziet

✓ Typische Friese activiteiten met een leuke Top10

✓ De elf steden in Friesland

✓ Beleef culinair Friesland

✓ De vakantie expert helpt je bij het vinden van de ideale B&B

✓ Profiteer van de goede vakantietips

Bed en Breakfast Friesland: Welke typische Friese B&B zijn er?

In het Friese landschap kom je de typische stelpboerderijen tegen. Vroeger stonden deze boerderijen in het minder rijke deel van Friesland. Tegenwoordig zijn er in deze mooie boerderijen schitterende bed and breakfast gevestigd. Voor een typische Friese overnachting is een verblijf in z’n stelpboerderij hartstikke leuk! De kenmerken van een stelpboerderij zijn dat de woon en werkruimte zich allemaal onder 1 dag bevinden. Naast mooie boerderijen kom je in Friesland ook schitterende oude huizen tegen. De vaak van ouds oude pastorien zijn tegenwoordig schitterende bed and breakfast in Friesland geworden. De mooie authentieke sfeer die je tegenkomt in zowel de boerderijen als de pastorien zorgen ervoor dat je kunt genieten van een typisch Fries verblijf!

Hoe ziet de omgeving van een bed and breakfast in Friesland eruit?

De rijke historie, diverse maar altijd prachtige natuur, de Waddeneilanden die alleen al een spektakel zijn of de mooie bosrijke omgeving van Friesland? In Friesland zijn schitterende locaties voor een verblijf in een bed and breakfast. De mooie gastenkamers zijn dan ook gelegen op deze locaties. Hierdoor kun je genieten van een schitterende omgeving en van een heerlijke sfeer in de omgeving van je B&B!

Als je een bed and breakfast in Friesland zoekt kun je natuurlijk kiezen waar ergens je wilt overnachten. Zo kun je kiezen om te overnachten in een van de steden of in een natuurlijke omgeving. De populairse steden in Friesland zijn de bekende 11 steden van de stedentocht. Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum zijn een echte aanrader tijdens je bezoek aan Friesland. In deze plaatsen zijn ook mooie bed and breakfast te vinden. Wat je daar allemaal tegenkomt? In bijvoorbeeld het groene centrum van Leeuwarden kun je heerlijk winkelen. Daarnaast kom je in alle plaatsen leuke musea en prachtige monumenten tegen. Door de lange en rijke historie zijn deze steden leuk om te bezoeken. De gezellige winkelstraten met terrasjes in een historische stad zorgen voor een ontspannen verblijf op een unieke locatie!

Typsiche Friese activiteiten:

Rond een bed and breakfast in Friesland horen natuurlijk ook typische Friese activiteiten. Waar je dan aan moet denken? Een echte Friese activiteit is het skûtsjesilen. Hiervan worden elk jaar wedstrijden georganiseerd. Tijdens deze periode beleef je Friesland op zijn best! De gezellige sfeer, vrolijke mensen en met een beetje geluk het lekkere weer maken deze periode onvergetelijk. Als je bij dit evenement wilt zijn is een B&B een ideale keuze. De B&B-eigenaar kan je uiteraard van alles vertellen over deze gewoonte en de geschiedenis hiervan. Daarnaast kun je ook direct vragen naar het wadlopen. Dit gebeurd bij laagwater en zorgt voor veel spanning en sensatie. Het wadlopen is echt gaaf om mee te maken voor jong en oud!

Doordat je in Friesland veel water hebt kun je ook schitterende vaarroutes maken. Deze routes leiden je langs de mooiste plekjes. In Friesland zijn er diverse routes beschikbaar. Daarnaast kun je in Friesland een boot huren of met een rondvaart boot een tocht maken. Voor de jongeren is een kanotocht ook erg leuk. Met de kanoroutes kom je op mooie locaties en om je heen is absolute rust. Heerlijk om mee te maken! De kinderen vinden dit avontuur ook geweldig. De kans om nat te worden is hier wel aanwezig dus droge kleren meenemen is zeker een aanrader!

Rond de bed and breakfast in Friesland kom je veel uitgestrekte natuur tegen. Zo zijn er 4 Nationale parken en twee nationale landschappen te vinden. In deze landschappen kun je heerlijk wandelen. In sommige gebieden zijn wandelroutes uitgezet waardoor je zelf je route kunt samenstellen. Tijdens je wandeling kom je schitterende planten, bomen en dieren tegen. De belangrijkste parken zijn de Drents- Friese Wold, Park Schiermonnikoog, Park Lauwersmeer en Park de Alde Feanen. In al deze parken kun je schitterend wandelen. Ondanks dat zijn er ook duidelijke verschillen te vinden. Zo kom je in het Drents- Friese Wold bos, heide en stuifzand tegen. De kinderen kunnen zich heerlijk vermaken in het speelbos. Ze kunnen hier heerlijk klimmen en hutten bouwen. In het Nationaal Park Schiermonnikoog ruik je de zilte zeelucht. Dit gebied kenmerkt zich door het duinlandschap en de omliggende zee. Park Lauwersmeer staat bekend om de activiteiten. Je kunt hier fietsen, met een bootje het water op gaan of gewoon mooie vogels bekijken. Ook voor de kinderen zijn hier uitgebreide activiteiten voor een mooie dag!

Park de Alde Feanen is een heel ander gebied dan de andere. Het 4000 hectare grote park kenmerkt zich door de rietlanden, moerasbossen en ruigten. Hierdoor is het gebied heel afwisselend. Het leuke is dat je wel in dit gebied kunt kanoën. De kinderen kunnen hier naar hartelust spelen. Doordat dit park erg populair is onder kinderen kunnen jouw kinderen hier leuke leeftijdsgenootjes ontmoeten! Vanuit een bed and breakfast in Friesland kun je zo makkelijk genieten van de mooie natuur!

Naast de mooie parken kun je er ook voor kiezen om het avontuur aan te gaan. Zo kun je vanuit je bed en breakfast in Friesland gaan wadlopen. Deze fantastische ervaring brengt je langs natuur waar je niet snel zou komen. De schitterende natuur die je tegenkomt tijdens het wadlopen maakt deze tocht onvergtenlijk. Vanuit Friesland loop je met een gids naar een van de Waddeneilanden. De tochten worden goed georganiseerd en ook voor kinderen zijn er veel mogelijkheden voor dit avontuur. De tochten varieren van 7 kilometer tot ongeveer 20 kilometer. Het kan best dat je tijdens het wadlopen een zeehond tegenkomt. Daarnaast moet je op het tij letten want dit veranderd natuurlijk! Zo beleef je een spannend avontuur in Friesland!

Door de schitterende omgeving en de vele Nationale parken zijn er veel mogelijkheden voor een fietstocht in Friesland. Vanuit je bed and breakfast in Friesland kun je via de knooppuntenroute het Friese landschap ontdekken. De route leidt je langs mooie plaatsen en bijzonderste monumenten en bezienswaardigheden. Door de fietstochten ontdek je in korte tijd de omgeving van je bed and breakfast. Daarnaast zijn er diverse routes beschikbaar. Hierdoor heb je ook nogeens verschillende afstanden waardoor jezelf kunt kiezen welke route het beste bij je past!

Top10 activiteiten voor bij je bed en breakfast Friesland

  1. De Afsluitdijk ligt dicht in de buurt van een bed en breakfast in Friesland!
  2. Waddeneilanden
  3. De Kruidhof
  4. Nationaal vlecht museum
  5. Fries scheepvaart museum
  6. Wadlopen
  7. Skûtsjesilen
  8. Leeuwarden 
  9. Fries schaatsmuseum
  10. Houtzaagmolen De Rat IJst

 

De elf Friese steden zijn zeker de moeite waard als je van cultuur houd. Vanuit je bed and breakfast in Friesland kun je de plaatsen makkelijk ontdekken. Daarom zal ik elke plaats apart bespreken. Zo weet je goed wat je kunt verwachten van elke plaats.

Bolsward: Deze plaats is ontstaan op een drietal terpen. De oudste terp is waar de Sint Maartenskerk op staat. Deze dateert van voor het begin van de jaartelling. De kerk is niet het oudste gebouw van de stad. Dat is de Broerekerk en die dateert uit de 13e eeuw. Het Mariabeeld Onze-Lieve-Vrouwe van Sevenwouden stamt ook uit de tijd van de middeleeuwen. De oude binnenstad met de grachtjes, het stadhuis, en de andere tientallen rijksmonumenten en 75 gemeentelijke monumenten zijn zeker een bezoek waard!

Dokkum: De oude vestingstad van Dokkum is omringd door stadswallen. De stadswallen staan bekend als bolwerk en op zes punten bevinden zich bastions. De ingangen van de vestingstad waren de vier poorten: Hanspoort, Halvenmaanspoort, Woudpoort en de Aalsumerpoort. De bolwerken zijn nog steeds goed te zien doordat ze nog steeds intact zijn. Rond de bolwerken van de stadswallen staan de korenmolens de Hoop en Zeldenrust. Lopent door dit oude vestingstadje kom je verschillende oude kerken tegen. Denk hierbij aan de Grote of Sint-Martinuskerk uit de 16e eeuw, De Sint-Bonifatiuskerk uit 1871 en de Bonifatiuskapel uit 1934. Als je veder de stad intrekt kom je het stadhuis van Dokkum tegen (1610), het Admiraliteitshuis (1618) wat de vergaderplaats was van de Friese en Groningse Admiraliteiten, het Blokhuis wat drie zeventiende eeuwse huizen zijn en de Waeg. Op de gevel staat nog steeds de tekst weegt en waakt. Dit komt door de twee funcites van vroeger. Zo werd hier de zuivel gewogen en waren hier de soldaten gelegerd.      

Franeker: In Franeker kom je tientallen rijksmonumenten tegen. Een deel van Franeker is beschermd stadsgezicht. In het centrum kom je een aantal rijksmonumenten tegen. Hier kun je het stadhuis van Franeker uit 1591, Camminghahuis en het Klaarkampster Weeshuis bezoeken. Daarnaast zijn er ook een aantal interessante musea. Het Martena museum, Planetarium Eise Eisinga en het Kaatsmuseum. In deze musea kom je alles tegen over de cultuur en historie van Franeker en Friesland.

Harlingen: De haven van Harlingen is de belangrijkste haven van de provincie. Zeker leuk om te bezoeken of als je een dagtochtje wilt maken. De meeste schepen komen hier zout lossen voor de zoutfabriek. In het centrum van Harlingen kom je nog een deel van het verdedigingswerk tegen. Hier kun je ook de grachtengordels terugvinden. In de stad kom je veel steegjes tegen. Aan deze steegjes liggen de voormalige pakhuizen. Blijf overnachten in Harlingen of boek een bed and breakfast in Friesland en bezoek de 11 steden!

Hindeloopen: Ontdanks dat Hindeloopen klein is zijn er veel bezienswaardigheden. Zo kom je tijdens je bezoek aan Hindeloopen de Westertoren uit 1593, Grote Kerk uit 1632, het voormalige stadhuis wat nu een museum is en de visafslag uit 1785 tegen.

IJlst: De stad was bekend om de scheepsbouw. De bekendste bezienswaardigheden in IJlst zijn de houtzaagmolen De Rat, Terpensmole, de Messingkloppen en het oude stadhuis. Een deel van IJlst is een beschermd stadsgezicht. Veder kom je in het stadje enkele tientallen rijksmonumenten tegen.  

Workum: De Merk is het plein waarvandaan je het beste je wandeling door Workum kunt beginnen. Direct aan dit plein grenzen een aantal interessante gebouwen. Zo kom je hier het voormalige stadhuis tegen. Aan de Merk kom je ook de waag tegen waarin het Warkums Erfskip Museum ligt gelegen. Ook de Grote of Sint-Gertudiskerk kom je hier tegen. Deze kerk kenmerkt zich door de lostaande toren. Voor de kerk staat het bronzen beeld van Uffing. Dit was een beroemde Workumse monnik.

Stavoren: Het Vrouwtje van Stavoren, het voormalig stadhuis van Stavoren, vuurtoren van Stavoren en het Ponthuus Toankamer zijn de populairste bezienswaardigheden in Stavoren. Verder kom je veel watersport in Stavoren tegen. Hierdoor zijn er in Stavoren relatief veel voorzieningen aanwezig. Denk aan leuke horecagelegenheden en een kleine middenstand!

Sneek: Sneek ligt gelegen dichtbij het Sneekermeer. Daarnaast is Sneek bekend van de historische binnenstad. De Waterpoort, stadsgracht en het Kleinzand moet je zeker bezoeken! Met een stadswandeling kun je het beste Sneek ontdekken. Je komt prachtige bezienswaardigheden en unieke plekken tegen! Het sfeervolle en gezellige centrum nodigt uit voor een bezoek!

Sloten: Een deel van Sloten is een beschermd stadsgezicht. Deze plaats is de kleinste plaats van de Friese Elfsteden. Het leuke is dat je in de stad wel een variatie aan historische gebouwen en moderne voorzieningen tegen komt. De twee waterpoorten, de waterweg met de grachtenpanden, korenmolen De Kaai en de andere bezienswaardigheden kleuren sloten.

Leeuwarden: In Leeuwarden kom je 617 rijksmonumenten tegen. De beschermde stadsgezichten zoals de binnenstad met de singels, het Nieuwe Kanaalgebeid en de Hollanderwijk maken Leeuwarden de stad van de historie. De monumenten die je tegenkomt zijn voornamelijk woonhuizen, kerken, molens, pakhuizen en ook parken. Daarnaast kom je een aantal archeologische vindplaatsen tegen die op dit moment nog beschermd worden vanwege een hoge archeologische verwachting.

Culinair genieten in Friesland!

Als je gaat overnachten in een bed and breakfast in Friesland is het natuurlijk wel leuk als je ook de echte Friese streekproducten leert kennen! Laat ik beginnen: als je in Friesland bent moet je zeker eens de Friese broodsoorten, graansoorten, cranberries en beerenburg eens proberen. Veel van deze producten worden verwerkt in de keukens tot heerlijke gerechten. Naast de verschillende Friese producten zijn er ook typische streekproducten in Friesland te vinden. In de Friese Wouden kom je deze streekproducten tegen. Zo kent Wouden haar eigen Specialiteiten.

Wij adviseren jouw bij het boeken van een bed and breakfast in Friesland!

Een beetje hulp bij het boeken van een bed and breakfast in Friesland is vaak wel fijn. Hieronder beschrijven we in welke bed and breakfast in Friesland je kunt verblijven voor een heerlijk verblijf!

B&B Bed en Brechje: Deze B&B ligt gelegen in Wyns. Als je verblijft in deze stelpboerderij verblijf je in een modern vervlijf met karakteristieke details en uitstraling! In de accommodatie is plaats voor 8 personen!

Pastorie Waaxens ligt gelegen in Waaxens. Dit is een van de mooiste plattelands pastorieën van Friesland. Beide kamers zijn voorzien van een vaste wastafel met warm en koud stromend water, TV, koelkast, waterkoker en ruime kastruimte. Zomers kan er bij mooi weer volop genoten worden in de meer dan 6800 m² grote pastorie tuin.

Bed and Breakfast Lutje Lollum ligt gelegen in Franeker. In de stallen van deze monumentale Friese kop-hals-rompboerderij uit 1860 zijn 3 – 2 persoonskamers met aparte badkamer gevestigd. Elke morgen zal beginnen met een heerlijk uitgebreid ontbijt met allerlei verse (en Friese) producten.

B&B Upstairs ligt gelegen in Oosterstreek. De ruime kamer is voorzien van een tweepersoons bed (boxspring). Op de overloop vindt u de luxe badkamer, voorzien van douche, bad en toilet. Uw privacy en rust zijn gegarandeerd. U heeft een prachtig uitzicht over de tuin en aangrenzende landerijen.

d’ Oude Herbergh ligt gelegen in Terherne. De gastenkamers zijn ruim en comfortabel ingericht en beschikken ieder over een eigen badkamer. Overal zie je de binten van de originele constructie, waardoor elke kamer anders is.  Door het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren, afgewisseld met moderne elementen, straalt het interieur rust en ruimte uit.

Klipper Nova Cura ligt gelegen in Leeuwarden. Het prachtig gerestaureerde zeilschip ligt midden in het historisch centrum van Leeuwarden. Aan boord is alle luxe die u nodig heeft. De bedden zijn gedekt en de handdoeken liggen klaar voor u. ‘S morgens wordt er een uitgebreid luxe ontbijt voor u klaar gezet.

Selatuinen ligt gelegen in Appelscha. Alle drie de kamers hebben een zeer eigen sfeer en een bijbehorende badkamer met apart toilet.  Als u geen zin heeft om de deur uit te gaan voor het diner dan serveren wij een smakelijke maaltijd, bij mooi weer op een fraai plekje in de buitenlucht. Een flesje wijn vindt u naast de koelkast en de Brownies

Tala Lodge ligt gelegen in Ravenswoud. Uw kamer beschikt over een grote veranda waar u heerlijk kunt ontspannen en een boek kunt lezen.

Skoalle de Ulesprong ligt gelegen in Tijnje. licht, Ruimte, Rust en Natuur ervaren onze gasten hier. Het stijlvolle vakantieappartement heeft een royale woonkamer met vide en entresol, waarop de bedden staan. Er is een aparte keuken en een aparte badkamer.

Tips bij het boeken van een bed and breakfast in Friesland!

Als je een paar dagen weg gaat zijn een paar tips altijd welkom. Profiteer van de onderstaande tips en ontdek waar, waarom of voor welke gelegenheid je het beste in een bed and breakfast in Friesland kunt zijn!

Tip1: Friesland kent mooie bed and breakfast voor een special overnachting of een romantische overnachting!

Tip2: Door de mooie omgeving van Friesland kun je hier ideaal genieten van een nachtje weg!

Tip3: Tijdens het zoeken van een bed and breakfast in Friesland kom je luxe bed and breakfast tegen. Ideaal voor een luxe weekend weg!

Tip4: Vanuit Friesland kun je de Waddeneilanden bereiken. Een weekendje weg op Texel maakt je bezoek helemaal complete!

Tip5: Ontdek deze goedkope accommodatie! Goedkoop overnachten kan in mooie, schone en in een B&B met goede faciliteiten

Andere populaire bed and breakfast locaties