Bed and Breakfast starten

Bed and Breakfast starten is voor veel mensen een droom. Om je een stapje op weg te helpen kom je hier de belangrijkste dingen tegen die je kunt gebruiken bij het verwezenlijken van je droom. In deze blog over een bed and breakfast starten kom je stapsgewijs de punten tegen waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de belastingzaken, financiële afwikkeling of de promotie van je aanstaande bed and breakfast. Daarnaast geven we je handige tips als je een bed and breakfast wilt kopen. Met deze blog ben je al een stuk in de goede richting naar je eigen succes met jouw bed and breakfast. Maak jij je droom waar om een bed and breakfast te starten?

Als je gaat starten met een bed and breakfast of als je een B&B overneemt loop je direct tegen het feit aan dat een bed and breakfast een klein bedrijf is. Als je de besproken punten uitwerkt en invult heb je een compleet ondernemersplan waarmee je jouw eerste stap kunt zetten naar het starten van een bed and breakfast. Hierdoor kun je met 1 handige gids jouw complete B&B droom waarmaken!

Bed and Breakfast starten: Waar moet ik beginnen met mijn B&B droom? (plan van aanpak)

Stap1: Locatie

Uiteraard is de locatie van je aankomende B&B erg belangrijk. Vooraf moet je kijken of een B&B faciliteit in het bestemmingsplan past. Anders moet je kijken wat de mogelijkheden zijn om het bestemmingsplan te laten wijzigen. Als het mogelijk is om een B&B functie uit te voeren kun je naar stap 2 gaan!

Stap2: Kamer van Koophandel

Je kunt naar de KVK gaan. Hier kun je jouw B&B inschrijven als bedrijf. Hierna zal de KVK je automatisch aanmelden bij de belastingdienst. Uiteraard kun je bij de KVK ook altijd terecht voor informatie en aanvullende tips om een bed and breakfast te starten! 

Stap3: Vergunningen

In het hoofdstuk ‘Bed and Breakfast starten: De eerste stappen naar jouw B&B!’ zie je welke vergunningen en regels er zijn. Het is nu tijd om met de beschreven instanties zoals bijvoorbeeld de gemeente contact op te nemen. Zo kun je alle vergunningen en aanvragen op tijd regelen. 

Stap4: Verbouwen

Je bed and breakfast moeten voldoen aan de wensen van de gast. Denk hierbij aan goede faciliteiten. Misschien moet er nog verbouwt worden. Vraag ook voor verbouwing of sloopwerk de juiste vergunningen of aanvragen aan.

Stap5: Inkoop

Om je gasten van alle gemakken te voorzien moet je uiteraard bepaalde spullen kopen. Lees in het hoofdstuk ‘Ik kan starten met mijn bed and breakfast! Wat nu???’ waar je aan moet denken qua inkoop. Denk hierbij aan dekbedden, handdoeken en de dagelijkse kosten.

Stap6: Website

Het is natuurlijk altijd fijn als gasten jouw bed and breakfast kunnen vinden. Een B&B website is hiervoor erg handig. Een bed and breakfast website kan tegenwoordig iedereen zelfstandig maken. Je hebt niet veel technische kennis nodig om een mooie professionele website in elkaar te zetten! Daarnaast kun je jouw nieuwe bed and breakfast website door ons laten ontwikkelen. Hierdoor weet je zeker dat je online goed gevonden wordt.

Stap7: Marketing

Nadat je jouw bed and breakfast goed hebt aangekleed en een mooie website hebt kun je gaan beginnen om gasten naar je nieuwe verblijf te halen. Bekijk de marketing adviezen in het hoofdstuk ‘Hoe krijg ik gasten naar mijn bed and breakfast?’

Stap8: Reputatie

Probeer een reputatie op te bouwen. Hierdoor krijg je een goede mond tot mond reclame waardoor je snel kunt groeien. Op Travel-in-Holland.nl hebben de gasten mogelijkheden voor reviews. Hierdoor kan jouw bed and breakfast accommodatie snel naamsbekendheid krijgen en groeien!

Stap9: Vraag een expert

Heb je nog vragen of twijfel je nog over iets? Stel gerust je vragen waar je tegen aan loopt. Je kunt direct contact met het team van Travel-in-Holland opnemen en profiteren van hun ervaringen!

Stap10: Bed and Breakfast starten?

Je hebt alle stappen succesvol doorlopen. Geniet van jouw bed and breakfast droom!

De eerste stappen naar jouw B&B!

Vooraf willen we je waarschuwen voor het feit dat sommige regels per gemeente wisselen. Hierdoor is het handig om altijd met je eigen gemeente contact te zoeken over de plaatselijke regels voor het starten of overnemen van een B&B! Hieronder staan de stappen die je moet volgen naar jouw bed and breakfast droom!

Inschrijving KVK en belastingdienst:

Als je start met je B&B moet je jouw B&B inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Zij melden jouw onderneming dan automatisch aan bij de belastingdienst. Hierna kun je beginnen met het runnen van je eigen bed and breakfast!

Bestemmingsplan:

Als je een bed and breakfast gaat starten moet je vooraf kijken of dit in het bestemmingsplan past. Als dit niet het geval is kun je kijken wat de mogelijkheden zijn om het bestemmingsplan te wijzigen.

Omgevingsvergunning:

Als je gaat verbouwen of gaat slopen moet je bij de gemeente een vergunning aanvragen. Hierna kun je beginnen met het realiseren van je nieuwe bed and breakfast. Pas op, als het een historisch gebouw is gelden andere regels!

Milieubeheer:

Als je start met je bed and breakfast krijg je te maken mat milieubeheer. Een melding van jouw bed and breakfast bij de gemeente is voldoen. Maak hier melding van!

Muziekgebruik:

Ben je van plan om in je bed and breakfast muziek ten gehore te brengen? Hiervoor moet je wel toestemming hebben. Door je bed and breakfast aan te melden bij Buma en Sena kun je op licentiebasis toestemming krijgen voor het ten gehore brengen van muziek!

Brandveiligheid:

Kunnen er in jouw B&B meer dan 10 personen tegelijk verblijven? Dan moet je een vergunning voor brandveilig gebruik aanvragen. Slapen er minder dan 10 personen tegelijk in je B&B? Dan kun je voorlopig vooruit met een gebruiksmelding.

Nachtregistratie:

Als mensen overnachten in je B&B moet je een nachtregistratie bijhouden met gegevens van je gasten. Hierdoor kan de gemeente toeristenbelasting heffen.

Legionellapreventie:

Als je start met je B&B moet je een legionellapreventiemaatregelen nemen. Dit heeft te maken met de kwaliteit van het leidingwater. Als B&B-eigenaar ben je hier verantwoordelijk voor.

HACCP plan:

Als je in je B&B eet- en drinkwaren serveert moet je beschikken over een HACCP plan. Hierin staan de risico’s bij de bereiding van maaltijden en hoe deze gevaren beheerst kunnen worden.

Bed and Breakfast overnemen: Tips voor het kopen van een B&B!

Als je een bed and breakfast koopt is de woning vaak al ingericht voor het faciliteren van bed and breakfast activiteiten. Daarnaast heeft de bed and breakfast vaak al vergunningen waardoor je makkelijker en sneller kunt beginnen met de uitvoering van je B&B. Omdat de B&B al langer bestaat heeft de B&B al een naam en reputatie opgebouwd. Je kunt bijvoorbeeld verdiepen in de bezettingsgraad van de B&B. Hierdoor kun je beoordelen of jouw bed and breakfast droom een vliegende start gaat krijgen.

Hoe krijg ik gasten naar mijn bed and breakfast?

Als je een bed and breakfast overneemt is het een stukje makkelijker. Je kunt aan de oude B&B eigenaar vragen hoe hij de marketing heeft gedaan. Als je een nieuwe bed and breakfast start moet je hier serieus over nadenken. Je kunt bijvoorbeeld een advertentie uitzetten in kranten, tijdschriften of online. Een (hotel)boekingssite is dan een vaak gehoord alternatief. Aanmelding voor deze websites zijn meestal gratis. Het nadeel is dat je een flink percentage per boeking moet afdragen. Toch is het aan te raden om je accommodatie aan te melden op verschillende boekingswebsites. Hierdoor heb je een breder bereik en kunnen aankomende gasten jouw B&B makkelijk vinden. Op Travel-in-Holland.nl betaal je een vast bedrag per jaar. Op deze manier bespaar je veel kosten en weten toeristen jouw bed and breakfast makkelijk te vinden!

Een eigen B&B website is natuurlijk ook altijd belangrijk. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Met snelle mogelijkheden zoals WordPress of WIX kun je in korte tijd je eigen B&B website maken. Vooral voor het WIX programma heb je bijna geen technische kennis nodig. Hierdoor kun je snel een professionele website voor jouw bed and breakfast maken. Wil je dit toch uitbesteden? Dan helpen wij jouw graag bij het ontwikkelen van je nieuwe website. Hierdoor wordt je B&B snel online gevonden!

HACCP plan:

Om ervoor te zorgen dat gasten je nieuwe B&B goed kunnen vinden kun je jouw B&B promoten op Travel-in-Holland.nl. Ben je benieuwt wat de mogelijkheden zijn voor jouw B&B. Bekijk de aanmeldingspagina en stel gerust eventuele vragen bij een vliegende lancering van jouw B&B activiteiten!

Ik kan starten met mijn bed and breakfast! Wat nu???

Het is natuurlijk belangrijk om de juiste faciliteiten te hebben. Denk hierbij aan handdoeken, dekbedden, lampen, zitjes en overige zaken. Voor advies om jouw bed and breakfast aan te kleden voor de gasten kun je het beste een woonboulevard bezoeken. Hierdoor weet je zeker dat de gast voldoende faciliteiten heeft om te genieten.

Als de eerste gasten arriveren komen de dagelijkse inkomsten en uitgaven van je bed and breakfast. Belangrijke uitgaven zijn natuurlijk het ontbijt, kamerkosten en je vaste kosten van je B&B. Het is het handigst om een duidelijk financieel overzicht te maken. Hierdoor weet je precies je inkomsten en je uitgaven. Uiteraard moet je deze gegeven ook aan de belastingdienst overleggen.

Hier moet je rekening mee houden!

  • Verbouwing of aankoop
  • De aankleding van je B&B
  • Vergunningen
  • Website en marketing
  • De kosten per kamer
  • Kosten van het ontbijt en faciliteiten
  • En nog enkele overige kosten

 

Soms klinkt het best veel. Voor al het advies, vragen of voor simpelweg informatie kun je direct contact opnemen. Stuur een mail naar info@travel-in-holland.nl en begin om jouw bed and breakfast starten mogelijk te maken!

Andere populaire vakanties